Dag 103 - 109 av ca 165 Almayate

Söndag - lördag 23 - 29 januari 2022, 18-20C blåsigt/soligt
 
Häromdagen kom camparen Kate och hälsade på. Det blev prat om lite av varje och hon berättade att hon bland annat tidigare drivit en ridskola i Wales och att det skulle vara roligt att ta reda på vart hästarna man ser ridandes på stranden kom ifrån. Jag var inte sen att haka på och det kommer inte mina lår- och magmuskler att tacka mig för imorgon. Kate hade på sig sin egna ridhjälm som hon alltid har med sig tydligen och min cykelhjälm fick vikariera för en obefintlig lånehjälm.
 
 
Det blev en tvåtimmarsritt med två andra. Först i sol, sen i orkan, dels på stranden men också i denna märkliga palmskog. Det var roligt att prata med Kate om gamla hästminnen från tiden i England 1983-1989, bland annat om ridläger i Wales som jag längtade till de åren jag var dit.  
 
 
Det blåste någonting hemskt mot slutet på ritten och vi blev blästrade och kalla. Väl tillbaka i stallet verkade det vara någon slags familjefest på gång mitt i stallgången så vi betalade våra EUR 20 och cyklade hemåt. Det var en upplevelse i alla fall och härligt att sitta på hästryggen igen.
 
 
Veckan har annars varit en jobbarvecka varvat med hundpromenader och någon cykeltur till Torre del Mar. Det har blåst hela tiden och även om värmen funnits har man blivit blästrad av sanden när man vågat sig ut. Jag har satt upp vindskyddet som hjälper en del men man får ändå hålla i hatten när man går ut. Det ser ut som om vädret ska bli bättre från och med imorgon.
 
Hundpromenaderna i närområdet är inte de vackraste kanske, förutom de på stranden, men färgerna och växtligheten är någonting man inte ser hemma så här års.
 
 
Här odlas det sallad av olika slag och persilja. Lite längre bort växer blomkål, lök, purjolök, m.m. Det är små odlingar häromkring och jag skulle tro att grönsakerna säljs på de lokala marknaderna. Jag har inte gått på någon ännu, mest på grund av att de är väldigt trånga och välbesökta.
 
 
Jag håller på och planerar en utflykt på några dagar till Sierra Nevada, bergskedjan norr om Granada. Det är fina vinterdäck på husbilen så ett snöigt väglag borde inte vara något problem. Sen får jag se hur det fungerar med gasvärmen, m.m. vid fricamping i kylan. Fungerar det inte så är det bara ett par timmars körning ner till Almayate igen.
 
 
 

Dag 98 - 102 av ca 165 Almayate, Spanien

Tisdag - lördag 18 - 22 januari 2022, 16-20C och sol
 
Januari är en intensiv månad vad gäller jobb men det är ändå lugnet före stormen inför bokslutssäsongen som pågår fram till ca 30 juni. Tiden har gått åt till att jobba på ordentligt och förbereda inför "stormen". Veckan började med att fricampa klart på västkusten till att bo på campingen i Albufeira några dagar. Fricampingen på kusten var en fantastisk upplevelse vad gäller vägar, utsikter och naturen även om svårigheterna med att hitta godkända ställen att campa på dämpade upplevelsen lite. Det i sig var en minnesvärd upplevlese i och för sig.
 
Innan avfärd från Portugal fick det bli en cykeltur till Albufeiras gammelstad där jag beställde Algarves nationalrätt, en Cataplana.
 
 
Cataplanan är redskapet som man lagar grytor i. Jag valde en skaldjurgryta som var knökfull med skaldjur, fisk och grönsaker. Till det en Sagres öl med tillhörande utsikt över guldkorninga sandstränder och havet. Det var någonting att lägga på minnet.
 
 
Igår blev det ca 50 mil på motorvägen tillbaka till Camping Almayate i Málaga, Spanien. Det är en fin väg med natur som skiftar från en grönskande Portugal till en förhållandevis torr Spanien. Vi stannade till i Benajarafe strax före Alamayae för att handla en snabb middag från en kiosk och blev direkt uppvaktade av polisen som kollade så att vi inte tänkte campa längs vägen. Det är nästan så att man känner sig som en buse för att man turistar i dessa länder.
 
 
Väl framme kl 21.00, cirka 10 minuter innan receptionen stängde, checkade vi in på Camping Almayate utan att behöva påminna om våra namn. Bra eller dåligt vet jag inte men det fick mungiporna att rycka lite.
 
Jag ser fram emot promenader på stranden här igen och en fast plats med bra Wi-Fi att vara på närmaste månaden. Redan på kvällen runt 23.00 var temperaturen bra mycket varmare, ca 10C istället för 3-5C.
 
 
 
 

Dag 95 - 97 av ca 165 Albufeira, Portugal

Lördag-måndag 15-17 januari 2022, 16-20C och sol
 
Vädret är fortsatt kanon - väldigt svalt på morgonen och på kvällen men på dagen är man i paradiset. Har inte sett till regn sedan mellandagarna.
 
I lördags morse tog Bailey och jag en härlig sista promenad på stranden i Carrapateira innan resan österut. Visky är utlånad till resesällskapet ett tag för att låta hundarna vila ifrån varandra och för att säkerställa att jag inte tar den ena hunden att slå ihjäl den andra med. (skojar). Vi ses varje dag och jag ser att Visky mår bra av egentid, liksom Bailey.
 
 
Resan tillbaka till Albufeira gick via Bensafrim, en vacker plats på höjden i närheten av Lagos. Vägarna upp till utsikten över sjön var ingenting man somnade till. De var branta, krokiga och riktigt roliga att köra på när man inte fick möte. Vi hade hoppats på att fricampa där men även där hade man satt upp förbudsskyltar. 
 
 
Vi rullade vidare ner till Lagos och stannade till för att promenera runt marinan. Bilden ger inte staden rättvisa. Vid hamnen var husen färgglada och hamnen var full av verksamma fiskebåtar. Sardinfiske är tydligen stort här.
 
 
Ponta da Piedade ligger vid Portugals östra spets och består av 20 m höga klippor och en fenomenal natur och utsikt över Algarvekusten. Man har byggt en spång som följer kusten och bjuder på en fantastisk utsikt över grottorna. Vi gick inte så långt eftersom de varnade för att det var säsong för tall larven som tydligen är giftig för hundar. 
 
 
Väl tillbaka på Albufeira Camping bjöd en av de fastboende in oss på en öl i sin charmiga bar på tomten. Campingen består i huvudsak av gäster från Storbritannien. Många har sedan Brexit bosatt sig här och skaffat Portugisisk medborgarskap. De bor i "residential caravans" - uppsnoffsade manskapsbodar som alla gjort till sina små idyller.
 
 
Nu när jag har ström på campingen blir det några effektiva arbetsdagar för att hinna med alla deadlines som är i januari. Vi blir kvar här en vecka.