Grebaštica, Kroatien

Långfredagen den 7 april 2023, 14c och sol

Glad Påsk! 🐣 Här finns förutom god mat bestående till stor del av fisk som avnjuts med familjen samlad, en tradition där man bl.a skänker särskilt färgade ägg som har olika betydelser. Ett blått ägg betyder god hälsa, trohet och sanning, ett rött ägg betyder bl.a effektivitet, energi, kärlek, hopp och andlighet. Här är våra gåvor till varandra denna påsk.

(null)

Första veckan här har varit fullt upp med att komma tillrätta på campingen, jobba som tusan, ta fina promenader med Visky samt ta in alla fantastiska solnedgångarna. 

(null)

Allt har blivit mellan 25-35% dyrare här dels pga övergången till EUR men också pga inflationen eller kriget som man säger här. Campingen kostade EUR 16/dagen förra året, EUR 20 nu. Mat på affären och därmed på restaurangerna har ökat. Diesel ligger på EUR 1,30/L fortfarande och man har tydligen satt en limit på höjningarna av drivmedel, gas och el så att folk ska klara sig. Det förstod jag av att prata på knackig tyska med campingvärden.

(null)

Det är roligt att vara med och se hur viken förvandlas från en sömnig vinterort till ett mer och mer attraktivt sommarställe. Hyrbåtarna sjösätts, barerna städar och plockar fram utemöblerna, restaurangerna rustar lite smått och tar fram parasollerna. Alla planterar i fina krukor och sätter färg på våren. Utlänningarna med hus här kommer väl snart och fixar med sina trädgårdar och även de sjösätter sina båtar. Härliga tider.

(null)

(null)

Jag hade nästan glömt hur klart vattnet är här, hur det doftar när man går genom byn där man grillar fisk över en öppen eld, hur frisk luften är vid havet, hur vågorna låter när de smeker strandkanten intill husbilen. Det är lite väl friskt på nätterna, mellan 2-7c. 

Jag trodde att jag skulle klara mig utan el dessa två månader men fick koppla på den  när solcellerna hade svårt att ladda batterierna tillräckligt och när jag insåg att gasoltuben skulle gå åt på några dagar bara pga av kylan på nätterna.